Tijd voor mezelf

door | 29 juni 2022

Met de zomer in aantocht dient zich een thema aan dat wel vaker passeert in coachings. Geleefd worden en moe zijn… en ‘die ene vakantie of tijd vrijaf die het goed gaat maken…’. Leg jij nu ook al weer zoveel druk op de zomer? Hoe hoog ligt de lat? 

Wat is dat eigenlijk ‘tijd voor mezelf’ of ‘me-time’ zoals het vandaag genoemd wordt? Hoe ziet dat er uit? Hoe doe je dat dan? Hoe voelt dat dan? 

Vaak denken we daarbij aan grootse dingen, ver verwijderd van het dagelijkse leven. Verre en spannende reizen, er solo op uit trekken zonder het gezin, die golfcursus of pottenbak les, een break van meerdere weken, misschien zelfs eindelijk eens part-time gaan werken… 

Meestal zit de onhaalbaarheid al in het idee besloten. Dusdanig grote stappen of afwijkingen van het gangbare patroon die het zo moeilijk maken om het te realiseren. Want eigenlijk zie je (of althans een stuk van jezelf) het helemaal niet zitten om bekende redenen. Of je weet nu al dat je zal stoten op weerstand van de anderen om je heen. En je weet al hoe je daarmee om zal gaan. En dus gebeurt er niets en ploeter je voort.

En dit terwijl het eigenlijk om hele kleine dingetjes gaat. Kleine stapjes die je niet ervaart als een gevecht in jezelf of met de andere. Gewoon kleine momentjes doorheen een doordeweekse dag. Het is heel simpel, maar niet gemakkelijk. Het vraagt een bewuste keuze.

Dus als je deze zomer wat meer tijd wil met en voor jezelf, wat tijd om op te laden, zoek het dan eens niet zover. Kijk om je heen, zet je zintuigen en je hart open en geniet van wat het leven je in het moment aanbiedt… een vlinder die fladdert van bloem tot bloem… een wolkje dat steeds verandert van vorm…een ondergaande zon…verkoelende regen na 3 dagen hitte… het ruisen van de blaadjes in de bomen…een schaterlach van een kind… meezingen met dat ene liedje op de radio…

Laat je verwonderen en ervaar de magie in het “gewone”… Niets zo verkwikkend en vervullend als dat ene kleine momentje, waarbij je in het moment alles even vergeet en je verbonden voelt met iets groter dan jezelf, iets dat er altijd is, het leven om je heen. Het leven in jou.

En een leuke opsteker is dat je er geen verlof voor moet nemen of op reis voor moet gaan.

Fijne zomer iedereen!