Verlangen of verwachting

door | 28 juni 2024

Als je deze twee woorden zorgvuldig leest, kan je misschien hun draagwijdte al aanvoelen.  Verlangen klinkt zachter met zijn g-klank, veel meer dan de ch-klank van verwachting.  Misschien niet geheel toevallig?

Ver-wachting houdt het woord ‘wachten’ in zich.  Het is alsof je iets doet en wacht op iets dat terugkomt.  Erkenning misschien, of zekerheid?  Of autonomie, of wat ons gedrag ook maar voor ogen heeft (meestal onbewust). Het heeft alleszins te maken met een voorwaardelijkheid die ons afhankelijk maakt van het resultaat, van hoe de buitenwereld op ons reageert. 
Zolang we ons geluk daarvan laten afhangen, zijn we niet vrij.

Wanneer we ons richten op het woord ‘verlangen’, zal je merken dat het iets is dat van binnenuit vertrekt.  Het ontspringt in het hart als een fontein.  Even vrij-gevig. 
Wanneer we leven vanuit ons verlangen, geven we vrij.  Vrij van voorwaarden en resultaat
Het is verbonden met onze essentie die geeft vanuit het hart.
Onze verlangens zijn de blauwdruk van onze ziel.

En willen we daarmee contact te maken, hebben we af en toe stil te worden.  Verbinden met de stille plek in ons.  Om te luisteren.  Naar wat er van binnenuit opborrelt, naar de stem van de ziel. 
Want stilte is niet leeg, ze zit vol met antwoorden.  Het is daar waar onze intuïtie huist, inspiratie vandaan komt, we liefde voelen, vreugde ervaren en alles goed is zoals het is.

Dit is alvast een leidraad die kan helpen om het verschil tussen beide te voelen.  Leef en werk ik vanuit mijn ziel of zwaait mijn persoonlijkheid de scepter?  Oftewel, ben ik vrij om mijn eigen weg te gaan, of wordt die bepaald door externe factoren?

En wees behoedzaam, want het is een dunne lijn.  De voorwaardelijkheid kan diep verborgen zijn.  En dat is ok, we hebben ze te leren zien en te laten zijn, zodat ze kan transformeren en ons vrijmaken. 
Een levenslang en vreugdevol proces.

Nu is het volop zomer en de zon verblijdt ons met haar volle, lichtgevende aanwezigheid.
Ziel en verlangen zijn als de zon, stralen vanuit je binnenste
De zon vraagt toch ook niks terug?

Fijne zomer iedereen!
Elke.