Case: Peter De Pauw

Coaching

Na je 40ste begin je te beseffen dat het leven als een sneltrein voorbij dendert. Onze omgeving, onze familie, ons gezin, ons werk en onze hobby’s gaan in onderlinge competitie voor onze aandacht en tijd. Ons drukke leven is een mooie uitdaging; maar ook een bron van heel wat ongemak, twijfel, stress of zelfs angst.

Als volwassenen hebben we daarmee leren om gaan door persoonlijke automatismen en reflexen te ontwikkelen. Hierdoor moeten wij niet steeds over alles diep nadenken en ontlasten wij ons leven. Handig!?

Deze persoonlijke voorkeuren, automatismen en reflexen hebben echter ook belangrijke nadelen. Het risico bestaat dat wij ons leven op “cruise control” zetten. Wij worden dan ongevoelig voor signalen uit de omgeving en zijn ons niet meer bewust van de impact van onze houding en handelingen op onze omgeving. Dit verlies aan connectie met de omgeving dreigt ook impact te hebben op ons gevoel van “geluk”. De energiestromen vanuit de omgeving drogen op.

Onder begeleiding van Ann (mijn coach) werd ik mij plots bewust van deze negatieve dynamiek. Met behulp van Enneagram kregen mijn persoonlijke voorkeuren en automatismen ook een label, en werden hun voordelen en nadelen voor mij duidelijk.

Ik vond het zeer confronterend om tot het besef te komen dat de “automatische piloot modus” mijn leven had overgenomen. Mijn aandacht was afgeleid van die zaken waarvan ik energie krijg en gelukkig word.

Het terugvinden van mijn persoonlijke drive in relatie tot mijn omgeving, voelde voor mij aan als een kantelmoment. De automatische piloot leek plots te worden afgezet. Plots werd duidelijk hoe ik mijn leven kon sturen ifv meer geluk:

  • Mij laten meevoeren door de flow van mijn omgeving
  • Oog hebben voor de opportuniteiten om mij heen
  • Bewust kiezen voor die zaken die mij energie geven
– Peter De Pauw, Sr mgr Fluvius